
Eduquem en els drets dels infants
Promoure els drets a l'escola

És molt important incloure els drets dels infants en l'ambit escolar. Per tal de fer-ho existeixen diversos mecanismes com:
Enfocament de drets
L’enfocament de drets de la infància valora la dignitat, la vida, la supervivència, el desenvolupament, la participació i l’interès superior de l’infant, sense discriminació. També, respecta els infants com a titulars de drets i faculta els seus garants per complir les seves obligacions envers els infants, alhora que reconeix el paper de les famílies i de la comunitat al donar suport als infants per exercir els seus drets.
Per tant, adoptar un enfocament escolar integral (whole school approach) és essencial a l’hora d’emprendre iniciatives d’educació en drets de la infància en l’àmbit educatiu, ja que es considera l’únic que pren la Convenció seriosament i que combina teoria i acció. Així, els drets dels infants no són només ensenyats sinó reconeguts, respectats i practicats, i s’assumeix que els nens i nenes són ciutadans del present, no del futur.
En aquest sentit, la participació és un component essencial de l’enfocament de drets. La participació ha de formar part de l’experiència diària de tots els infants, no només ha de consistir en un involucrament ocasional o a prendre part en consultes o esdeveniments. En aquest sentit, la formació és necessària tant per als infants com per als adults responsables per tal de crear entorns aptes per a la participació: actituds positives, espais respectuosos i segurs, mecanismes formals i informals. Una eina relacionada amb la participació és l’escala de Roger Hart (1992), la qual explica el grau de participació que els infants i joves poden tenir en una iniciativa. Els tres nivells més baixos d’aquesta escala fan referència a projectes en els quals no existeix una participació activa dels infants. En canvi, en els cinc primers, representa nivells creixents de participació real que es poden dur a terme segons la situació, l’edat, el desenvolupament de l’autonomia de l’infant, etc.
Criteris i indicadors
UNICEF (2014) estableix una sèrie de criteris i indicadors per tal de garantir una escola amb drets.
A través d’aquests criteris és té l’objectiu d’orientar sobre com s’ha de gestionar l’escola, com ha de ser l’acció docent i la cultura de centre i què han de conèixer els agents de la comunitat educativa sobre la Convenció dels Drets dels Infants.
Per exemple:
-
La Convenció sobre els Drets de l’Infant és el marc de referència que guia la gestió de l’escola. Afecta la visió i la missió de l’escola i l’enfocament de tots els documents institucionals, així com la gestió de l’equip directiu per vetllar i promocionar una escola amb drets.
-
El procés educatiu està centrat en l’infant i estimula el seu aprenentatge i la seva participació. La perspectiva de drets en l'educació implica el reconeixement que els infants són ciutadans plens amb dret a pronunciar-se i incidir en tot allò que els afecta. La Convenció és transversal i punt de referència per a l’aula, per a l’aprenentatge i per a la vida de l’infant.
-
Tots els nens i nenes reben un tracte just i digne exempt de qualsevol tipus de violència, abús o explotació independentment de la seva cultura, religió, origen, sexe, capacitats o circumstàncies familiars. S’implementen estratègies per al desenvolupament d’habilitats per a la vida, de comunicació i de resolució de conflictes.
-
Els infants i els adolescents coneixen, entenen i exerceixen els drets i les responsabilitats que els reconeix la Convenció.
Per a més informació consultar el seguent enllaç.
Guia d'autoavaluació
Guadix (2012) juntament amb UNICEF i altres professionals van elaborar una guia d’autoavaluació per tal de constatar el nivell de coneixement i implicació de tots els agents de la comunitat educativa en aquesta matèria.
També, per crear un espai de reflexió i diàleg sobre les pràctiques que es duen a terme en el propi centre educatiu.
Aquesta guia mostra tot un procés iniciat per l’autoavaluació i propostes de millora, seguit de l’autodiagnòstic i la presa de decisions.
En la primera part, s’estableixen diversos grups de discussió formats per l’equip directiu del centre, tutors/es, famílies, alumnes i altre personal del centre, que realitzen l’autoavaluació a través de diversos qüestionaris facilitats per UNICEF.
Ja en la segona, un cop detectades les pràctiques o aspectes a millorar, cada grup proposa i pren decisions sobre com actuar-hi.
Per tal de consultar la guia es pot accedir-hi mitjançant aquest enllaç.